Forum qmaila!
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Luty 06, 2012, 11:51:00
98
wiadomości w
28
wątkach, wysłane przez
1365
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
UdmoortBek
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
|
Kategoria ogólna
|
qmail na systemach Unixowych/Linuxowych
|
zwrotny mail
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Drukuj
Autor
Wątek: zwrotny mail (Przeczytany 7769 razy)
retikulum
Newbie
zwrotny mail
«
:
Październik 09, 2007, 07:18:40 »
witam. co zrobic zeby qmail nie wysylal zwrotnej informacji, o tym ze mail nie zostal z jakiegos powodu dostarczony?
Krzysztof
Administrator
Newbie
Odp: zwrotny mail
«
Odpowiedz #1 :
Październik 09, 2007, 09:37:28 »
Jeżeli korzystasz z pełnej instalacji włącznie z Vpopmail to wystarczy zmienić zawartość pliku
.qmail-default
w katalogu danej domeny (
/home/vpopmail/domains/XYZ-twoja-domena.pl
) na:
| /home/vpopmail/bin/vdelivermail '' delete
Wtedy wszystkie nie dostarczone wiadomości będa kasowane, a nie odbijane.
pozdrawiam,
Krzysztof
retikulum
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Październik 09, 2007, 12:41:06 »
wielkie dzieki, sprobuje tak.
moze juz nie na temat, ale mam jeszcze jedno pytanie. jak zmusic spamassassina do tego by dzialal globalnie? w tym momencie dziala mi dla 1 usera i jego mam wyczuonego. jak teraz zrobic zeby to co nauczyl sie dla jednego usera obowiazywalo wszystkich?
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Październik 09, 2007, 12:56:07 »
Musisz użyć narzędzia pośredniczącego w dostarczaniu poczty pomiędzy programem qmail-smtpd a dostarczeniem do skrzynki. Tego typu programem jest qmail-scanner (opisany proces instalacji w książce o qmailu) oraz simscan (ten program dopiero będe testował, ale wiem, że niektórzy migrują z qmail-scanner-a do simscan-a).
Co do zachowania danych testowych spamassassina to będzie kwestia przegrania plików danych z profilu danego użytkownika do profilu utworzonego użytkownika odpowiedzialnego za skanowanie całej przychodzącej poczty (i nadanie odpowiednich uprawnień).
retikulum
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Październik 09, 2007, 13:07:16 »
mam zainstalowany qmail-scanner. nie wiem tylko czy bayes_path ktory musze dodac w pliku etc/mail/spamassassin/local.cf to ma byc katalog w ktorym znajduja sie takie pliki jak bayes_seen, bayes_toks, bayes_journal. takie pliki mam katalogu domowym usera ktory jest "nauczony".
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Październik 09, 2007, 14:51:37 »
U mnie dziala to w ten sposób, że jest użytkownik spamd, ktorego katalog domowy to /home/spamassassin. Spamassasin uruchamiany jest z uprawnieniami tego uzytkownika, wiec korzysta z jego ustawien (plików filtrów), a konkretniej z plików, które znajdują się w katalogu:
/home/spamassassin/.spamassassin
A zawartość tego katalogu to:
drwx------ 2 spamd spamd 4096 2006-06-27 11:16 .
drwxr-xr-x 3 spamd spamd 4096 2006-06-26 23:57 ..
-rw------- 1 spamd spamd 12288 2006-06-27 11:16 auto-whitelist
-rw------- 1 spamd spamd 12288 2006-06-27 11:16 bayes_seen
-rw------- 1 spamd spamd 12288 2006-06-27 11:16 bayes_toks
Chcąc wstawić swoje pliki wystarczy wyłączyć spamassassina, skopiować pliki do katalogu, nadac im wlascie uprawnienia i uruchomic ponownie.
Nie korzystalem nigdy z parametru bayes_path, wiec nie chce sie wypowiadac na jego temat. Wiem, ze niezwykle istotna sprawa sa uprawnienia do plikow, szczegolnie jak np. wlaczona jest opcja bayes_auto_learn.
A jesli moge zapytac, w jaki sposob dla jednego uzytkownika nauczyles filtr spamassasina (chodzi o konkretna metode), tak, ze jestes pewien iz sprawdzi sie na calym serwerze? Ja nigdy nie mialem do tego cierpliwosci.
pozdrawiam,
KM
retikulum
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Październik 10, 2007, 15:23:09 »
jeden uzytkownik uczyl swojego spamassassina, nie mam zadnej pewnosci ze to sprawdzi sie dla wszystkich, ale lepsze to niz nic
podobnie jak u Ciebie w tym momencie mam uzytkownika qscand ktory uruchamia spamassasina. spamassasin rozpoznaje mail jako spam, jednak w zaden sposob nie chce dokleic do tematu informacji o tym. dodatkowo wrzucilem mu tam pliik user_prefs, w ktorym mam min: rewrite_header Subject ***spam***. wyglada na to ze z tego user_prefs spamassasin nie korzysta.
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Październik 12, 2007, 08:01:01 »
Edytuj plik
/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl
i odszukaj w nim:
my $sa_fast='1';
my $sa_subject_site="[spam]"; # st: if fast_spamassassin mode is selected
my $spamassassin_binary='/usr/bin/spamassassin ';
Niektore ustawienia spamassassina narzuca program, ktory go uruchamia, czyli qmail-scanner. Po zmianie
$sa_subject_site
na swoje oznaczenie maili w tytule powinno ono zacząć się pojawiać w poczcie przychodzącej.
Strony:
[
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------