Forum qmaila!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Luty 06, 2012, 11:50:39
98 wiadomości w 28 wątkach, wysłane przez 1365 użytkowników
Najnowszy użytkownik: UdmoortBek
Forum qmaila!  |  Kategoria ogólna  |  qmail - ogólnie  |  Problem z dużymi załącznikami 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1]
Autor Wątek: Problem z dużymi załącznikami  (Przeczytany 5549 razy)
routex
Newbie
*

« : Listopad 26, 2007, 16:41:41 »

Witam. Mam problem z dużymi załącznikami, wielkości ponad 5MB. Problem dotyczy tych wysyłanych z konta, jak i tych, które otrzymuję. Problem objawia się tym, że zamiast wiadomości z załącznikiem, dostaję pustego maila. W logach nie mam żadnych informacji. Konfiguracja jest identyczna jak w książce. W przypadku małych załączników, lub ich brak, żadnego problemu nie ma. Jakieś sugestie?

Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #1 : Grudzień 02, 2007, 18:20:31 »

Na pierwszy rzut oka moze to byc jeden z dwoch problemow:
- Zbyt mala ilosc dozowolona w pliku databytes (/var/qmail/control/databytes) - domyslnie nie ma ograniczenia (brak pliku). Mozna wpisac 0 - brak ograniczenia, lub np. 20971520 - ograniczenie do 20MB. Nalezy pamietac, ze jest to ograniczenie wielkosci wiadomosci, a nie zalacznikow - zalaczniki sa kodowane i ich rzeczywisty rozmiar podczas przesylania jest nawet o 30% wiekszy. W razie braku pliku nalezy go utworzyc.

- jesli na serwerze dziala np. skaner antywirusowy to konieczne jest zwiekszenie wartosci softlimit - ograniczenia zajetosci pamieci przez proces qmail-smtpd:
w pliku /var/qmail/supervise/qmail-smtpd/run znalezc linijke zawierajaca
softlimit -m 30000000
i zmienic wartosc pamieci np. na 4-ro krotnie wieksza
softlimit -m 120000000

Jezeli to nie pomoze to napisz prosze co jest zainstalowane (wg. jakiej instrukcji).

pozdrawiam,
Krzysztof
routex
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2007, 12:06:20 »

Dzięki, najprawdopodobniej pomogło (zobaczymy czy użytkownicy będą jeszcze marudzić). Mam jednak jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem. Mianowicie jak mogę wydłużyć (jeśli się da) czas oczekiwania serwera smtp bezpośrednio na serwerze? Miałem taki przypadek, że otrzymałem jako odpowiedź z mojego serwera - connection timed out - to między innymi przy wysyłaniu dużego załącznika.

PS. Tak poza tematem, mam pytanie, jak mogę ja lub ktoś inny pomóc w rozbudowie serwisu?

Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2007, 20:59:55 »

Co do czasu timeout uslugi smtp to polecam zajrzec do ksiazki na strone 88  Uśmiech

No dobra. /var/qmail/control/timeoutconnect - wystarczy stworzyc plik i wpisac do niego satysfakcjonujaca ilosc sekund (domyslnie jest 60).
np.:

# echo 120 > /var/qmail/control/timeoutconnect

Co do pomocy przy prowadzeniu serwisu - bardzo chetnie. Pomocne by bylo tworzenie wszelkiego rodzaju tresci - artykulów, newsów, uczestnictwo w dyskusjach na forum. Jesli chodzi o artykuly lub newsy to proponuje podeslac za pierwszym razem do mnie na maila - ocenie merytoryczna zawartosc i przyznam dostep do samodzielnego wrzucania tresci.

pozdrawiam,
Krzysztof
Strony: [1]
« poprzedni następny »
    Skocz do: