Forum qmaila!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Luty 06, 2012, 11:51:53
98 wiadomości w 28 wątkach, wysłane przez 1365 użytkowników
Najnowszy użytkownik: UdmoortBek
Forum qmaila!  |  Kategoria ogólna  |  qmail - ogólnie  |  Przenoszenie spamów 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1]
Autor Wątek: Przenoszenie spamów  (Przeczytany 5252 razy)
routex
Newbie
*

« : Grudzień 10, 2007, 16:55:59 »

Witam. Mam pytanie, czy mogę za pomocą qmail-scannera przenosić maila zaznaczone jako spam do jednego katalogu (jak ma to miejsce w przypadku wykrycia wirusa)? Jak najprościej jest takie coś otrzymać?

Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2007, 20:45:12 »

Szczerze mowiac nie wiem. Przypuszczam, ze tak. Postaram sie dowiedziec. Ale po wiedz prosze w jakim celu cos takiego - maile zaznaczone automatycznie jako spam nie nadaja sie do dalszej nauki skanera (ew. robione jest to automatycznie przez spammassassina - opcja autolearn). To jaki sens takiego dzialania zamiast kasowania?
routex
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2007, 22:18:19 »

Oczywiście mogę od razu kasować, ale... Mam kilka przypadków, że spamassassin uznał mi właściwego maila jako spam, jakbym go kasował z automatu, to nawet o tym bym nie wiedział. Oczywiście dodałem te maile do whitelist'y, ale pewności nie mam, że kolejne takie historie się nie powtórzą. Jakbym miał możliwość umieszczania takiego maila - spamu w osobnym katalogu (właśnie jak to robi qmail-scanner i clamav po wykryciu wirusa - przenosi do katalogu kwarantanny) mógłbym najpierw przejrzeć a następnie kasować. A dlaczego nie chcę puszczać maili dalej do klientów oznaczonego maila jako spam? Mam codziennie narzekania, że tyle spamów idzie... 
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2007, 23:42:14 »

Znalazlem w opisie qmail-scannera cos takiego:

# [disabled by default] Messages classified as "serious SPAM" by the "--sa-quarantine" option (basically having a really high SA score) will be quarantined off into a "maildir" mail folder (./spam/). This separation into its own maildir allows sites to come up with their own methods of handling false positives. However...

# the "-z" cleanup option will delete messages in the quarantine subfolders older than 14 days - to ensure it doesn't grow too large. If you want to keep them longer, simply script something to move them out daily to another directory/maildir. There is a logrotate script in the contrib directory to automate this (for those systems that can use it - like Redhat/CentOS)

I tym nalezy sie kierowac. czyli na poczatek.
Czyli edytowac /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl
i sprawdzic ustawienie ponizszych linii:

my $sa_quarantine_site='4';
my $smaildir_site='spam';
my $sa_delete_site='5';

powyzej kazdej linii znalezc mozna wytlumaczenie (w jezyku angielskim) jak ona wplywa na dzialanie.

Dodam tylko, ze u mnie jest ustawiony required_score 5.0 i spam powyzej 9 trafia do katalogu /var/spool/qscan/quarantine/spam. Ponizej 9 jest dostarczany, ale oznaczany jako spam (stopniowane oznaczenie). Ogolnie ostatnio nie jestem zadowolony z dzialania spamassassina, a nie mam czasu na jego nauke.

Prawde mowiac zapomnialem o tym ustawieniu bo dawno tego nie ruszalem - w najblizszych dniach zamierzam testowac simscan-a i DSPAM. Jak sie sprawdza to opisze na stronie.
Strony: [1]
« poprzedni następny »
    Skocz do: