Forum qmaila!
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Luty 06, 2012, 11:51:53
98
wiadomości w
28
wątkach, wysłane przez
1365
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
UdmoortBek
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
|
Kategoria ogólna
|
qmail - ogólnie
|
Przenoszenie spamów
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Drukuj
Autor
Wątek: Przenoszenie spamów (Przeczytany 5252 razy)
routex
Newbie
Przenoszenie spamów
«
:
Grudzień 10, 2007, 16:55:59 »
Witam. Mam pytanie, czy mogę za pomocą qmail-scannera przenosić maila zaznaczone jako spam do jednego katalogu (jak ma to miejsce w przypadku wykrycia wirusa)? Jak najprościej jest takie coś otrzymać?
Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie
Odp: Przenoszenie spamów
«
Odpowiedz #1 :
Grudzień 12, 2007, 20:45:12 »
Szczerze mowiac nie wiem. Przypuszczam, ze tak. Postaram sie dowiedziec. Ale po wiedz prosze w jakim celu cos takiego - maile zaznaczone automatycznie jako spam nie nadaja sie do dalszej nauki skanera (ew. robione jest to automatycznie przez spammassassina - opcja autolearn). To jaki sens takiego dzialania zamiast kasowania?
routex
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 12, 2007, 22:18:19 »
Oczywiście mogę od razu kasować, ale... Mam kilka przypadków, że spamassassin uznał mi właściwego maila jako spam, jakbym go kasował z automatu, to nawet o tym bym nie wiedział. Oczywiście dodałem te maile do whitelist'y, ale pewności nie mam, że kolejne takie historie się nie powtórzą. Jakbym miał możliwość umieszczania takiego maila - spamu w osobnym katalogu (właśnie jak to robi qmail-scanner i clamav po wykryciu wirusa - przenosi do katalogu kwarantanny) mógłbym najpierw przejrzeć a następnie kasować. A dlaczego nie chcę puszczać maili dalej do klientów oznaczonego maila jako spam? Mam codziennie narzekania, że tyle spamów idzie...
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 12, 2007, 23:42:14 »
Znalazlem w opisie qmail-scannera cos takiego:
# [disabled by default] Messages classified as "serious SPAM" by the "--sa-quarantine" option (basically having a really high SA score) will be quarantined off into a "maildir" mail folder (./spam/). This separation into its own maildir allows sites to come up with their own methods of handling false positives. However...
# the "-z" cleanup option will delete messages in the quarantine subfolders older than 14 days - to ensure it doesn't grow too large. If you want to keep them longer, simply script something to move them out daily to another directory/maildir. There is a logrotate script in the contrib directory to automate this (for those systems that can use it - like Redhat/CentOS)
I tym nalezy sie kierowac. czyli na poczatek.
Czyli edytowac /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl
i sprawdzic ustawienie ponizszych linii:
my $sa_quarantine_site='4';
my $smaildir_site='spam';
my $sa_delete_site='5';
powyzej kazdej linii znalezc mozna wytlumaczenie (w jezyku angielskim) jak ona wplywa na dzialanie.
Dodam tylko, ze u mnie jest ustawiony required_score 5.0 i spam powyzej 9 trafia do katalogu /var/spool/qscan/quarantine/spam. Ponizej 9 jest dostarczany, ale oznaczany jako spam (stopniowane oznaczenie). Ogolnie ostatnio nie jestem zadowolony z dzialania spamassassina, a nie mam czasu na jego nauke.
Prawde mowiac zapomnialem o tym ustawieniu bo dawno tego nie ruszalem - w najblizszych dniach zamierzam testowac simscan-a i DSPAM. Jak sie sprawdza to opisze na stronie.
Strony:
[
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------