Forum qmaila!
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Luty 06, 2012, 12:07:36
98
wiadomości w
28
wątkach, wysłane przez
1365
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
UdmoortBek
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
|
Kategoria ogólna
|
qmail - ogólnie
|
spam i pole from
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Drukuj
Autor
Wątek: spam i pole from (Przeczytany 8065 razy)
routex
Newbie
spam i pole from
«
:
Luty 18, 2008, 17:26:31 »
Witam, mam pewien problem, otóż zacząłem otrzymywać spamy z moich własnych kont, to znaczy w polu 'from' jest adres mojego maila. Jest to dość spory problem, gdyż takie wiadomości nie są traktowane jako spam (wynik spamassissana to duża liczba, ale na -, czyli niespam). Jak mogę skonfigurować qmaila do walki z takimi mailami? Są jakieś metody?
Pozdrawiam
galder
Newbie
Odp: spam i pole from
«
Odpowiedz #1 :
Luty 23, 2008, 19:34:19 »
Witam,
Twoj problem polega na tym , że nie wasz włączonej obsługi SPF. Działanie SPF polega mniej więcej na tym, że serwer przed wpuszczeniem wiadomości do kolejki sprawdza czy domena nadawcy jest napewno skorelowana z informacjami dotyczącymi MXa dla tej domeny, dostepnymi przez DNS . Z właczeniem obsługi SPF na qmaila jest jednak pewnien problem, ponieważ patch do qmail-spf "gryzie się" z patchem do qmail-smtp-auth. Więc musisz się zdecydować - albo jedno albo drugie. Nie wiem jak twoj qmail jest wykorzystywany, jeżeli np. wysyłana jest przez niego poczta z jednego stałego ip to autoryzacje smtp mozesz sobie odpuścić i zrobić relay dla jednego ip.
Gorzej jeżeli masz duży serwer i nie możesz sobie pozwolić na brak autoryzacji smtp. Podobno jakiś rosjanin napisał skrypt w perlu który działa tak samo jak SFP. Uruchamiany jest z pliku .qmail, ale podejrzewam że skrypt ten wpieprza pamięć i czas procesora jak głupi.
routex
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Luty 25, 2008, 13:58:52 »
witam i dziękuję za odpowiedź.
Korzystam z patcha jms. W jego skład wchodzi smtp-auth jak i również spf. Wiem, że autor tego patcha łączy różne patche w jedno. Czy w przypadku tego patcha, również występuje problem współpracy między spf a smtp-auth? Powiem szczerze zależy mi na jednym jak i na drugim...
Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 06, 2008, 22:48:04 »
Nie. Oba patche dzialaja prawidlowo w obecnych stabilnych wersjach. trzeba sprawdzic, czy w wersji patcha uzytego przy kompilacji nie stwierdzono zadnych problemow, i jego uzywanie nie jest odradzane. Ogolnie nowe patche pojawiaja sie mniej doosc czesto i na ogol zwiazane sa z nowymi funkcjami, ale bywalo, ze niektore patche po serii testow nie weszly w ogole do wersji stabilnej, i na ich miejsce od razu pojawial sie poprawiony patch.
Polecam sprawdzic patche na stronie
http://qmail.jms1.net/patches/combined-details.shtml
Warto rowniez skorzystac ze skryptu startowego uslugi qmail-smtpd opracowanego przez tego samego czlowieka:
http://qmail.jms1.net/scripts/service-qmail-smtpd-run
Opis zmiennych konfiguracyjnych znajduje sie nad nimi.
Krotki opis wykorzystania znalezc mozna w artykule:
http://www.qmail.org.pl/qmail/skrypt-qmail-smtpd-run-autorstwa-jms.html
pozdrawiam,
Krzysztof
routex
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 07, 2008, 11:55:43 »
Najciekawsze jest to, że zacząłem używać SPF, ale problem nie zniknął, nadal dostaje maile od samego siebie... W nagłówkach maili mam Received-SPF: none
Czy jest inna metoda na takie poczynania?
Dodam też inny problem, niby działa mi autoryzacja, ale... Proszę spróbować telnet poczta.o2.pl 25 jak spróbuję wpisać polecenie mail from od razu wyrzuca mi, że serwer potrzebuje autoryzacji, natomiast w przypadku mojego serwera tego już nie ma (czyli lokalnie bez problemu mogę wysyłać za pomocą telnetu). Oczywiście poza obręb serwera ten mail się nie wydostanie (autoryzacja itp) ale lokalnie już dostarczy. Można coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Krzysztof
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 09, 2008, 21:39:34 »
Co do dostawania spamow z wlasnego adresu na swoje konto - sprawdz konfiguracje qmailscanera - byc moze ustawiles raportowanie o spamie do administratora serwera (na swoj adres email) i dlatego wszystkie spamy z calego serwera (a nie zwykle maile niebedace spamem) kierowane sa na to konto.
Co do autentykacji. Czy testujesz to polaczenie telnetem z serwera, z ktorym sie laczysz (lokalny host) czy tez z zewnatrz, z innego komputera w sieci lokalnej lub internecie? Rzeczy polega na tym, ze serwer nie prowadzi autentykacji smtp dla lokalnego hostu (127.0.0.1) - w przeciwnym razie z serwera nie byly by wysylane zadne maile automatycznie. W pliku etc.smtp znalezc mozesz linijke 127.:allow,RELAYCLIENT="", ktora jest za to odpowiedzialna. Nie polecam jej kasowac - wtedy serwer pracowac bedzie jako RELAYClient (bez zadnej autentykacji) - bramka dla spamerow. Sprobuj polaczyc sie telnetem z innego komputera i wtedy przetestowac.
Ale uwaga! autentykacja nie moze byc wymagana kiedy wiadomosc jest wysylana na adres (domene pocztowa) obslugiwana przez serwer z ktorym sie laczysz - w przeciwnym razie nie dochodzilaby zadna poczta! Polecam sprobowac z zewnatrz polaczyc sie telnetem z serwerem pocztowym i wyslac na adres nie obslugiwany przez Twoj serwer (np. na interie, o2, lub inny) - polaczenie powinno byc odrzucone z komunikatem bledu. Po wpisaniu obslugiwanego adres wiadomosc powinna byc przyjeta (o ile nie zadziala zabezpieczenie SPF ani antyspamowe).
Byc moze o2 ma inne serwery skonfigurowane dla uzytkownikow do wysylania wiadomosci, a inne do odbierania wiadomosci w sieci (bez autentykacji, ale tylko pod warunkiem, ze obsluguje dana domene). Mozna to zrobic np. na roznych portach i polecic uzytkownika wysylanie przez port np. 125, podczas gdy maile miedzy serwerami beda przekazywane na standardowym porcie 25.
routex
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 10, 2008, 11:18:11 »
Co do dostawania spamow z wlasnego adresu na swoje konto - sprawdz konfiguracje qmailscanera - byc moze ustawiles raportowanie o spamie do administratora serwera (na swoj adres email) i dlatego wszystkie spamy z calego serwera (a nie zwykle maile niebedace spamem) kierowane sa na to konto.
Otóż problem jest taki, że maile ze spamem przychodzą na konta użytkowników (od nich samych), nie jako potwierdzenia do admina. Dodam, że w nagłówkach maili mam Received-SPF: none
Co do drugiego pytania, to telnetem łączę się z komputera z sieci lokalnej. Poza konta jakie mam na serwerze w świat wiadomości nie wyśle, ale za pomocą telnetu mogę wysłać na konta użytkowników bez autoryzacji. Pewnie dlatego mam te maile od samego siebie (czy też użytkownicy od siebie samych)...
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Strony:
[
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Kategoria ogólna