Forum qmaila!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 17, 2012, 22:25:53
101 wiadomości w 30 wątkach, wysłane przez 1376 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Piecho1991
Forum qmaila!  |  Kategoria ogólna  |  qmail na systemach Unixowych/Linuxowych  |  qmail uzytkownik i hasło 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1]
Autor Wątek: qmail uzytkownik i hasło  (Przeczytany 1974 razy)
kolek368
Newbie
*

« : Czerwiec 18, 2010, 09:25:55 »

Cześć,

Zainstalowałem qmail'a zgodnie z instrukcjami http://globi.org/lwq/. Dodatkowo zainstalowałem qmail-pop3d również zgodnie z instrukcjami z tej strony. Moje pytanie brzmi jak się ustawia hasło użytkownika? Nigdzie nie jest nic o tym wspominane a przy logowaniu trzeba podać nazwę uzytkownika i hasło,tylko że ja żadnego hasła nie ustawiałem.
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2010, 07:25:58 »

Jeżeli zainstalowałeś qmaila zgodnie z tym poradnikiem to hasłem do poczty jest hasło użytkownika systemu - te konta są tożsame. Haslo zmienisz komendą passwd lub dodaj nowego użytkownika o takiej nazwie jak adres email, który chcesz użytkować (bez domeny oczywiście) Jeśli chcesz aby konta pocztowe działały niezależnie od kont systemowych to rozważ proszę instalację narzędzia Vpopmail. Najlepiej by bylo gdybyś jednak zainstalował qmaila korzystając z bardziej zaawansowanego poradnika, choćby mojej książki (niestety nakład w helionie wyczerpany, ale w niektórych księgarniach powinna jeszcze być).
Strony: [1]
« poprzedni następny »
    Skocz do: