Forum qmaila!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 17, 2012, 22:28:36
101 wiadomości w 30 wątkach, wysłane przez 1376 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Piecho1991
Forum qmaila!  |  Kategoria ogólna  |  qmail - ogólnie  |  Monitorowanie QMail 0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1]
Autor Wątek: Monitorowanie QMail  (Przeczytany 1571 razy)
v3vie
Newbie
*

« : Listopad 02, 2011, 08:47:59 »

Witam,

Mam pewną potrzebę i liczbę, że uzyskam pomoc tutaj na forum.
Chodzi mi o możliwość monitorowania serwera Qmail, coś jak ilość wiadomości w kolejce, lub inne jak np. ilość wysłanych emaili , wielkość wysłanych danych.

Niestety nie udało mi się znaleść żadnej biblioteki mib dla zbierania takich wartości poprzez SNMP.
Jeśli to możliwe proszę wskazać komendy dla CLI, które pozwolą na skonstruowanie skryptu zbierającego takie dane.

Z góry dzięki za pomoc.
Krzysztof
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2011, 23:40:41 »

Na poczatek proponuje skorzystac z programu
/var/qmail/bin/qmail-qstat
ktory podaje informacje o ilosci aktualnie przebywajacych wiadomosci w kolejsce i ilosci wiadomosci oczekujacych na trafienie do kolejki. Jesli sa problemy z dzialaniem serwera to obie liczby szybko rosna. Jak wszystko ok, to pierwsza liczba moze byc wieksza od 0 (kilka, kilkaset - w zaleznosci od obciazenia serwera i sposobu wykorzystania), a druga rowna 0 (wiadomosci sa na biezaco przetwarzane).

Aby uzyskac wiecej informacji o wiadomosciach w kolejsce polecam skorzystac z programu qmHandle.

Aby uzyskac informacje ile maili jest wysylanych np. rownologle, sumarycznie etc. polecam podpatrzec jak to jest robione w
http://www.inter7.com/index.php?page=qmailmrtg7
te statystyki daja sporo informacji na podstawie biezacych logow.
Przyklad tutaj: http://www.inter7.com/qmailmrtg/

Dodatkowo svstat moze sluzyc do sprawdzenia dzialania poszczegolnych uslug (jesli czas 0 lub do kilku sekund to program nie moze sie poprawnie uruchomic i w kolko probuje)
Strony: [1]
« poprzedni następny »
    Skocz do: